DONALD TRUMP PODPORUJE OZNAČENIE LNG Z USA AKO “PLYN SLOBODY”.

3. jún 2019

Donald Trump podporuje divné pokusy Rebrand USA LNG ako "Sloboda plynu"

Kliknutím zobrazíte obrázok v plnej veľkosti

Americký prezident Donald Trump oznámil, že prvá zásielka skvapalneného zemného plynu z Cameronu v Louisiane  je „príležitosť na slobodu pre celé zahraničie“.

Trump vyskočil na pásak, aby sa pokúsil propagovať americkú LNG ako prinášajúcu „slobodu“, ktorú nazýva „molekulami americkej slobody“, a americké ministerstvo energetiky to urobilo len niekoľko dní predtým.

Zdá sa, že USA sa zúfalo snažia oslobodiť EÚ a iné krajiny od „ruského monopolu“ na LNG a ich peniaze, pretože americký „plyn slobody“ je podstatne drahší ako ten, ktorý ponúka ruský Gazprom a Novatek.

Je možné, že cena je vyššia, pretože „sloboda“ prináša významnú pridanú hodnotu.

V roku 2018 vyviezlio USA LNG do 28 krajín , pričom 10 z nich predstavovalo 82% vývozu. Južná Kórea, najvyhľadávanejšia destinácia, dostala celkovo 73 nákladov, po ktorých nasledovalo Mexiko s 53, Japonsko s 37 a nakoniec Čína 24 zásielok. Z ostatných krajín Jordánsko, Čile, India, Turecko, Španielsko, Argentína a Brazília mali len malý počet zásielok.

Terminál v Louisiane je jedným zo 14 nových terminálov, ktoré boli spojazdnené v roku 2018 a sú zamerané na zvyšovanie rastu produkcie LNG, ako aj snahu o zníženie cien plynu a zvýšenie konkurencieschopnosti amerického LNG.

Dovozy LNG do Číny vzrástli spolu s vážnymi opatreniami na boj proti znečisťovaniu ovzdušia. Bez ohľadu na to, dovoz LNG z USA bol mierny v priebehu roku 2018 a neočakáva sa, že sa zvýši počas súčasnej americko-čínskej obchodnej vojny.

Vývoz „molekúl americkej slobody“ do Číny bude pravdepodobne trpieť aj po spustení plynovodu Gazprom Power of Siberia do konca roku 2019.

To ešte viac posilnilo vyhlásenie vedúceho exportnej pobočky Gazpromu Eleny Burmistrovej, ktorá povedala, že Čína má záujem o viac dodávok ruského plynu.

„Čínski partneri majú veľký záujem o ďalšie objemy, aj keď konečná suma a cena ešte nie sú dohodnuté,“ povedala.

Burmustrova,  ruská energetická spoločnosť očakáva formálne dohody o otázkach, ktoré sa majú dosiahnuť už v blízkej budúcnosti.

Zdá sa teda, že „cena slobody“ by sa mala výrazne znížiť, aby bolo možné konkurovať ruskému „zlému vydieraniu“ plynom ako Európu tak Čínu.

Donald Trump Supports Weird Attempts To Rebrand US LNG As “Freedom Gas”

Stream

Archív