TALIBAN – Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec…

7. máj 2019

História ukazuje zvraty vo vzťahoch. Taliban bol založený USA v 80tych rokoch /Usama Bin Ladin bol určitý čas sponzorom Talibanu/ ako nástroj boja proti komunizmu v Afganistane. USA vyzbrojovalo Taliban novými a sofistikovanými zbranami a aj školili talibancov ako s nimi narábať v boji proti komunizmu. Časom sa Taliban otočil chrbtom USA a ešte radikálnejšie to riešil Usáma Bin Ládin, keď ho CIA zradila a chcela umlčať atentátom v 90 rokoch. Kedysi Taliban neznášal a nenávidel Rusov dnes je to o úplne niečom inom. Taliban uznáva Lavrova a Rusko ako spojenca. Pri dávnejších rozhovoroch sa Ruská zahraničná delegácia opýtala postaršieho zástupcu Talibanu, že ako vidí pôsobenie ZSSR v Afganistane a ako USA v súčasnosti. Odpoveď postaršieho Talibanca šokovala Rusov : “keď tu boli rusi ako ZSSR, tak ste aspoň postavili školy, škôlky, stredné školy a v Kandaháre ste otvorili univerzitu, kde učili vaši moslimský učitelia vedu, techniku, lekárstvo.. ale Američania nás učili len bojovať, zabíjať a nežiť.

Počas osláv 9. Mája ako sviatok víťazstva nad fašizmom sa konala veľká oslava na Ruskej ambasáde v Kandaháre, kde bol pozvaný aj americký veľvyslanec v Afganistane. Trápna situácia nastala pri jednom rozhovore, kde Talibanský zástupcovia v príhovore spomenuli tieto slová:

Je známe, že my Taliban sme boli vytvorení Spojenými štátmi a bol nimi plne podporovaný, inštruktori, zbrane, Stingers. Myslím že Rusko porazilo Spojené štáty v Afganistane. To je to, čo tieto Georgievské stuhy znamenajú na naších afgánskych hrudiach.

Viete si predstaviť ako sa musel tváriť veľvyslanec USA v Afganistane, ktorý sa zúčastnil tejto oslave na Ruskej ambasáde a počul tieto slová od “šéfa” Talibanu?

TALIBAN - Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec... 1

Российский дипломат объяснил совместное фото с «талибами»

 

TALIBAN - Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec... 2

TALIBAN - Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec... 3

TALIBAN - Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec... 4

TALIBAN - Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec... 5

TALIBAN - Kedysi nepriateľ Ruska dnes spojenec... 6

Rusko vyradí Taliban ako teroristickú organizáciu a začína ju vnímať ako legálnu politickú silu a to iste začína robiť aj USA, ktoré ešte oficiálne vedie Taliban ako teroristickú organizáciu ale v pozadí už sa USA zmierili, že prehrali vojnu s Talibanom a v Afganistane. Taliban vyhlásil vojnu ISILu pretože Talibovia neprekrúcajú Korán ako ISIL !!!

Stream

Archív