RUSKÉ DELOSTRELECKÉ JEDNOTKY POUŽÍVAJÚ VYSOKO PRESNÉ NÁBOJE PROTI MILITANTOM V SEVERNEJ SÝRII

13. mar 2019

Aktivisti sýrskej opozície zverejnili fotografiu, v ktorej sa nachádzajú pozostatky unikátnej delostreleckej muinície, ktorá 11. marca zasiahla militantnú pozíciu na vidieku na severe Hama.

Ruské delostrelecké jednotky používajú vysoko presné náboje proti militantom v severnej Sýrii

Kliknutím zobrazíte obrázok v plnej veľkosti

Munícia bola identifikovaná ako ruský 2K25 Krasnopolský delostrelecký zbraňový systém. Niekoľko ruských a sovietskych 152mm delostreleckých zbraní môže odpalovať pokročilú muníciu, ktorý je navádzaná poloaktívnym laserom. Krasnopol má dosah 20 km a môže zasiahnuť svoje ciele s presnosťou špendlíkovej špičky.

Ruské delostrelecké jednotky používajú vysoko presné náboje proti militantom v severnej Sýrii

2K25 Delostrelecký zbraňový systém Krasnopol

 

Podľa dostupných informácií ruské sily v Sýrii používajú Krasnopol so samohybnou húfnicou 2S19 Msta-S. Tento typ húfnice  bol videný v púšti Homs koncom roka 2017.

Podobne ako každá iná laserom navádzaná zbraň, aj terč Krasnopolu by mal byť nasvietlený laserom. Na osvetlenie cieľov sa zvyčajne používa prenosný automatizovaný systém riadenia paľby Malakhit, ktorý vyvinul KBP Instrument Design Bureau. Odborníci sa však domnievajú, že Rusko má niekoľko typov dronov, ktoré dokážu nasvetliť ciele aj pre Krasnopol.

Ruské delostrelecké jednotky používajú vysoko presné náboje proti militantom v severnej Sýrii

Malakhit prenosný automatizovaný delostrelecký systém riadenia paľby

Ruské sily využili Krasnopol na odstránenie skupiny militantov, ktorá 31. decembra 2017 uskutočnila útok na  leteckú základňu Hmeimim. Navádzaná munícia dokázala zasiahnuť svoje ciele s veľkou presnosťou.

Použitie presne vedených zbraní, ako je napríklad Krasnopol, umožňuje ruským silám a ich spojencom spôsobiť militantom veľké straty a zároveň minimalizovať riziko pre blízkych civilistov.

Russian Artillery Units Use High-Precision Shells Against Militants In Northern Syria

Stream

Archív